Att säga hur mycket ett hus kostar att bygga är naturligtvis omöjligt att svara på, det har att göra med var i landet man bygger, hur stort huset är, vem man anlitar, kort sagt – det beror på. En sak är däremot säker: det kostar antagligen mer än du tror. När det gäller husbygge är det lätt att tänka att det handlar om två saker, materialkostnad och arbetskostnad. Sanningen är dock att det tillkommer en hel del kringkostnader vid ett husbygge, avgifter för administration, anslutning till el, VA och fiber, anläggningskostnader för VVS och så vidare och så vidare.
”Kostnaden för ett husbygge beror till stor del på vilka material man väljer och hur mycket man följer vedertagen byggstandard”
Det är aldrig billigt att bygga ett hus. Det finns dock sätt att få ner kostnaderna, och mycket handlar så klart om att undvika estetiska och kvalitetsmässiga utsvävningar. Kostnaden för ett husbygge har till stor del att göra med vilka material man väljer och hur mycket man följer vedertagen byggstandard. Hus med många vinklar, vrår och udda mått blir dyrare än hus med få överraskningar som följer branschstandarden.
Börja med budgeten
När du funderar på att bygga ett hus är det alltid bäst att börja med ett besök på banken. Se hur mycket du kan få i lån för ditt husbygge, baserat på inkomster i hushållet, vad ni kan få för er gamla bostad, vad det nya huset kommer att bli värt osv. När man sk abygga ett hus får man ett byggnadskreditiv, vilket innebär att pengarna betalas ut i omgångar allteftersom de olika momenten av husbygget påbörjas och avslutas. Pengarna som betalats ut görs efter husets färdigställande om till ett vanligt bolån.
När du vet hur mycket du kan låna kan du göra upp en budget och börja titta på olika typer av hus och entreprenader. Det här är ett moment som du inte ska stressa fram, utan känn efter ordentligt på vad som är viktigast, att hålla nere kostnaderna eller att få ditt drömhus. Det bästa alternativet är oftast en kombination av de båda.
Arkitekt eller färdigritat
Det är inte nödvändigtvis dyrare att anlita en arkitekt! En arkitekt har kunskapen och förmågan att rita ett hus på billigast möjliga sätt med de billigaste möjliga materialen. På så sätt kan ett budgetritat hus ritat av en arkitekt till och med bli billigare än det billigaste färdigritade huset från en hustillverkare. Det kräver dock att arkitekten följer alla standarder och ritar in prefabricerade husdelar.
Den vanligaste anledningen till att anlita en arkitekt är förstås att få ett unikt hus som är anpassat efter dig och husets omgivning. Ett sådant hus är förstås dyrare att tillverka. Dock ska sägas att just anpassning till tomten kan spara in pengar på schaktarbeten och annat anläggningsarbete som ibland är nödvändigt för att kunna bygga ett hus.
Att välja ett färdigritat hus från en katalog är billigt och kan i många fall vara en utmärkt lösning. Här ser du vad huset kostar att få nyckelfärdigt och hustillverkaren tar hand om hela bygget. Vill man undvika obehagliga överraskningar är det här ett bra alternativ.
Material
Ju billigare material, desto billigare hus, men också ett hus av sämre kvalitet. Det ska dock sägas att även de billigaste materialen uppfyller de krav som ställs på byggmaterial i Sverige, allt annat vore olagligt.
Så du behöver inte vara orolig för att det ska regna in i sovrummet eller att det ska ligga snödrivor innanför fönstren bara för att du väljer ett billigt material. Dock har ju billigare material en tendens att se just billiga ut, så är du estetiskt lagd kanske du ska satsa på att få framföra allt ytskikt av lite exklusivare karaktär.
Kostnader för arbete
Anlitar du en byggfirma för totalentreprenad blir det lättare att uppskatta kostnaden i förväg, men det blir antagligen dyrare än om du skulle utföra en del av arbetet själv. Värdesätter du din egen tid är det helt klart mest prisvärt att anlita en byggfirma för totalentreprenad.
Väljer du att ha delad entreprenad är det du som leder arbetet och antingen gör en del jobb själv eller lägger ut det på andra. Här kan du göra individuella förhandlingar med alla inblandade för att få ner priset. Detta kräver tid, engagemang och uthållighet, samt goda kunskaper kring byggande, så se till att du har den kunskap och erfarenhet som behövs.
Kringkostnader
Kringkostnaderna för ett hus kan uppgå till flera hundra tusen, oftast mer. Det handlar bland annat om kostnader för bygglov och byggplaner, avstyckning, utstakning, geoteknisk markundersökning, lagfart, pantbrev, kontrollansvarig, del- och slutbesiktningar, anslutning av VA, el, fiber, fjärrvärme osv. En del av de här kostnaderna är förhållandevis små, en del är jättestora.
Du måste se till skaffa dig en bild av alla tänkbara kostnader innan du skickar in din bygglovsansökan och startar bygget. Tar pengarna slut mitt i bygget på grund av kostnader du inte räknat med blir det inte roligt. En ansvarsfull byggfirma tar så klart också ansvar för att du har koll på alla kostnader och hjälper dig att ta fram kalkyler.
Ungefärliga totalpriser för husbygge
Om man beställer ett nyckelfärdigt trähus från en hustillverkare och räknar in alla kostnader skulle man som billigast kunna komma undan med lite drygt en och en halv miljon, inklusive allt. Då har man valt billigast möjliga hus.
Vill man bygga ett lösvirkeshus ritat av en arkitekt kan man räkna med att få betala från 3 500 000 kronor och uppåt, beroende på vilken kvalitet man vill ha.
Vill du veta mer om olika typer av hus och kostnader för husbyggen är du välkommen att höra av dig till oss. Vi har lång och bred erfarenhet och kompetens kring husbyggen och kan svara mer detaljerat på kostnader kring det hus du tänkt dig.
Andra inlägg
- Suterränghus - Detta bör du tänka på
- Bygg ditt eget växthus – en guide
- Kan man bötfälla de som parkerar på en samfällighet?
- Bygga handikappanpassat hus
- Så trimmar du dina boendekostnader
- Bygg ett enkelt staket runt dina odlingar
- Underhållsfria tak – en guide
- Bygglovsansökan
- Lösvirke eller byggsats
- Så fixar du avrinning till friggeboden