Dags att börja odla på riktigt? Att ha en egen trädgård är en ynnest som adderar det där lilla extra i vardagen för en villaägare. Man omges av prunkande växtlighet och man kan få exempelvis tomater, rädisor, örter och kryddor direkt från landet till den egna tallriken.
En lyx, men den kommer inte utan ansträngning. En trädgård kräver arbete och man behöver gröna fingrar för att lyckas. Genom ett växthus så får man en lite enklare väg fram till ett perfekt resultat.
Ett växthus ger ypperliga förutsättningar för att lyckas med sina odlingar. Vanligast är att man odlar exempelvis gurka, squash och tomater - men även exempelvis jordgubbar, smultron och sallad trivs perfekt i den varma, fuktiga miljö som ett växthus erbjuder. Man kan även se att folk som fått blodad tand fortsätter med att odla allt svårare växter i samband med att man skaffat ett växthus.
Det handlar om att man ger sig själv chansen att utvecklas och att man får en säsong som är 2-3 månader längre än normalt. Något som definitivt kan behövas med tanke på vårt kalla, nordiska klimat.
Bygg ett enkelt, väggfast växthus
Det finns några olika alternativ då man talar om växthus. Man kan bygga större sådana, man kan bygga mindre. De kan vara fristående eller väggfasta och man kan välja material både utifrån tillgång och personlig smak. Det är inte ovanligt att se att exempelvis gamla fönster får ett nytt liv i ett växthus. Återbruk fungerar utmärkt då man bygger ett växthus och det finns få rätt eller fel att rätta sig efter.
Man kan även välja den enkla vägen och köpa ett nyckelfärdigt växthus. Dessa finns även de i många olika utföranden och storlekar. Det är bara att hitta sin egen favorit som förvisso kostar lite mer pengar än att bygga ett eget - men som erbjuder en bekvämare resa från start till mål.
Har du tid och är hyfsat händig så är det emellertid inga större problem att bygga ett eget växthus. Vi ska visa dig hur du bygger ett mindre, väggfast sådant. En bra inkörsport till en lite större lösning i framtiden kanske?
Så här gör du – steg för steg:
Vårt växthus bygger på återbruk och där du behöver fyra stycken gamla fönster. Utöver detta så behöver du även tegelstenar att använda som grund samt murbruk för att fixera dessa och ge stadga åt byggnationen. Takpannor kommer även det att behövas och allt detta kan man ofta hitta till väldigt bra priser - eller få! - om man bara söker i närområdet. Utöver det så kommer du även att behöva reglar - 45x45 mm - , bärläkt, skruv, skruvdragare och skruvbleck.
- Mät grunden. Använd dina fönster som ett mått och mät ut hur stor grunden ska vara. Mät reglarna och kapa dessa: fönstrets bredd plus en regel på varje sida. Tillverka två ramverk baserat på dessa mått - ett för grunden och ett för taket. Den nedre delen kan du med fördel fästa och då med exempelvis spikplugg. På tegelstenarna sätter du sedan ramen och fixerar hörnen med skruvbleck, det ger en snyggare finish samtidigt som det också skapar stabilitet.
- Väggen. På väggen sätter du sedan fyra reglar - samma höjd som fönstren - och använder skruv. Två ska vara i bakkanten på ramen och och fästas med skruv. Lägg på de övre reglarna och på de som står mot väggen och skruva fast. Skruva därefter fast de två reglar som finns kvar mellan ramarna ytterhörn.
- Lyft sedan in sidofönstren. De ska sitta mellan de stående reglarna och de ska förankras genom skruv. Taklutningen är nästa steg: mät ut en bra lutning och kapa till innan du skruvar fast i vägg och i ramens främre kant. Sätt sedan fast läkten som du rent avståndsmässigt kan använda takpannorna för att se. Lägg sedan ut alla takpannor - nedifrån och upp.
- Sätt fast dörrarna och skruva in dem när de hamnat på rätt plats. Öppna och stäng: ditt nya växthus är klart! Dags att börja det roliga!
Andra inlägg
- Suterränghus - Detta bör du tänka på
- Kan man bötfälla de som parkerar på en samfällighet?
- Bygga handikappanpassat hus
- Så trimmar du dina boendekostnader
- Bygg ett enkelt staket runt dina odlingar
- Underhållsfria tak – en guide
- Bygglovsansökan
- Lösvirke eller byggsats
- Så fixar du avrinning till friggeboden