När det är dags att bygga hus har man ofta en klar bild över hur mycket yta man behöver. Det som tål att tänkas på är hur dessa kvadratmeter ska disponeras. Det finns många vägar att gå när det gäller planlösning, och något av det första man bör fråga sig är om huset ska bestå av en eller flera våningar. Tidigare var två- eller 1½-planshus absolut vanligast, men sedan en ganska lång tid har enplansvillorna stadigt ökat i popularitet. Ett enplanshus upplevs ofta som mer modernt och elegant, och det har ju fler fördelar, som ökad bekvämlighet och så vidare. Men även tvåplansvillor har stora fördelar, som mer yta per kvadratmeter tomt, bättre utsikt med mera.
”Vi tänkte här gå igenom några fördelar och nackdelar som tål att tänkas på när man väljer mellan enplanshus och tvåplanshus”
Vad man i slutändan väljer är helt beroende på tycke och smak och vad man anser är viktigt för boendekvaliteten. Man kan också titta på faktorer som pris och komplexitet i byggandet. Vi tänkte här gå igenom några fördelar och nackdelar som tål att tänkas på när man väljer mellan enplanshus och tvåplanshus. Har du ytterligare frågor om vad som kan passa bäst för dig och din familj är du så klart varmt välkommen att kontakta oss, vi svara gärna på dina frågor!
Enplanshus – bekvämt, tillgängligt och elegant
Den klart största fördelen med ett enplanshus är ju att det är lättillgängligt för alla. Alla rum och funktioner finns samlade på markplan och det uppfyller därför automatiskt kravet på tillgänglighet.. Avsaknaden av trappa i huset gör också att det är lättare att skapa en bra planlösning utifrån familjens behov. Ett enplanshus är också lättare att isolera invändigt mellan rummen, något som är svårt att göra mellan våningar men relativt lätt mellan rum på samma våning.
En nackdel som många upplever med enplanshus är att det kan känns lite utspritt när alla rum måste spridas ut på ett plan. Det tar således även upp en större del av tomten, vilket innebär att man antingen måste ha en stor tomt eller acceptera en mindre boendeyta jämfört med att hus med fler våningar. Avsaknaden av övervåning gör det dessutom svårare att skapa privata utrymmen i bostaden. Det innebär också att utsikten kanske blir lite tråkigare, samt att det finns mer insyn i alla rum.
Tvåplanshus – rymligt och mysigt
Ett tvåplanshus blir stort, och ger således också en större skugga på tomten. Men samtidigt får du in dubbelt så mycket boyta som i ett enplanshus, om man tänker bort trappan. Det blir således billigare att bygga ett tvåplanshus än ett enplanshus. En övervåning ger möjlighet att skapa en privat sfär dit besökare inte har tillträde, och att placera sovrummen på övervåningen minskar insynen och ger en bättre utsikt. Många upplever också att det är mysigt att rummen kommer närmare varandra och är lätta att nå via en trappa.
Trappan kan tyvärr också ge upphov till svårigheter med att få till en bra planlösning, och den innebär mycket spring upp och ner, vilket så klart både fordrar och ger en bra fysik. Är man gammal eller har rörelsesvårigheter är det således problematiskt med en trappa. Kraven på tillgänglighet innebär också att om du vill ha ett badrum på övervåningen måste du också bygga ett på undervåningen.
1½-planshus – den perfekta kompromissen?
Ett 1½-planshus blir för många familjer en bra lösning. Det är den billigaste husformen eftersom ett 1½-planshus har mindre fasadytor som måste isoleras. Du får fördelarna med mer boyta till ett lägre pris, samt avskildhet och utsikt, och du får mer tomt över än om du byggt ett enplanshus.
De nackdelar som finns är ungefär desamma som för ett tvåplanshus och gäller framför allt placering av trappa. Ett 1½-planshus har också något sämre ljusinsläpp på övervåningen än ett tvåplanshus, vilket i och för sig kan vara positivt om övervåningen främst är till för sovrum. Med sluttand väggar kan det också bli något svårare att möblera, men många upplever takvinklarna som en mysig detalj på huset.
Andra inlägg
- Suterränghus - Detta bör du tänka på
- Bygg ditt eget växthus – en guide
- Kan man bötfälla de som parkerar på en samfällighet?
- Bygga handikappanpassat hus
- Så trimmar du dina boendekostnader
- Bygg ett enkelt staket runt dina odlingar
- Underhållsfria tak – en guide
- Bygglovsansökan
- Lösvirke eller byggsats
- Så fixar du avrinning till friggeboden